29. 09. 2024 – Výbuch Fialového chaosu

30 září, 2024

Kdybych sledoval události posledních dní na Ministerstvu pro místní rozvoj, ale vlastně v celé vládě, coby sitcom, báječně bych se bavil, byť by to byl humor velmi černý. Jenže ono se to děje opravdu a nám, ale tady jde legrace stranou…

Málokomu mohlo uniknout, jaká hra se od pondělí hraje:

po fatálním propadáku Pirátské strany najednou premiér Fiala zjistil, že existuje cosi jako digitalizace stavebního řízení a že poněkud (zcela) nefunguje. Ještě v úterý ráno zjevně Ivan Bartoš ze schůzky s premiérem odcházel s mandátem pokračovat v práci ministra, nicméně o pár hodin byl telefonicky z postu ministra odvolán. Nabízí se otázka, proč náš fialový premiér nedisponuje alespoň základním slušným vychováním, když odvahu jednat chlapsky, přímě, nemá zcela očividně.

Premiér však nebyl schopen ani vyčkat do příchodu nového ministra, v jehož kompetenci digitalizace měla být a překotně tuto agendu předal jinému, což se jeví jako nekoncepční improvizace pod tlakem médií.

Ostatně sám ministr Bartoš by takto chaotický postup mohl ocenit, vždyť jeho manželka Lydie Franka Bartošová se prezentuje jako „kněžka chaosu”, ať už to znamená cokoliv. Možná mu radila, jak postupovat při zmíněné digitalizaci. Rozbor problémů digitalizace totiž obsahuje perly, například:

„Chybí business architektura a business analýza – není jasné, jak má z hlediska funkcionality vypadat výsledné řešení.

Minimální funkcionalita byla definována bez účasti uživatelů (úředníků).

Řada běžných uživatelských potřeb a scénářů není pokryta.

Neexistuje sjednocený plán vývojových prací, opravy systémů probíhají reaktivně.”

V překladu z jazyka IT: Celá digitalizace, která aktuálně zdržuje tisíce staveb je od začátku vedená zhruba jako „startup eshopu na prodej 3 druhů indických bambusových koloběžek”, jak někdo z IT odborníků trefně komentoval. Bez plánu, bez koncepce, naprosto amatérsky. Tak to patrně Piráti mají rádi. My, dospělí, už poněkud méně.

Chaos na začátku, chaos na konci. Tento týden jasně ukázal nejen na fatální selhání konkrétního ministra, ale vlastně celé vlády, neboť ryba smrdí od hlavy. Tato vládní krize je doslova výbuchem Fialového chaosu. Bohužel jistě ne poslední…

Mgr. Ing. Zdeněk Cvejn

člen politického grémia

odborný garant pro místní rozvoj, státní správu a samosprávu

Právo Respekt Odbornost

 

Sdílet přes WhatsApp
Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitter
Sdílet E-mailem